Hagyomány és fenntarthatóság – II. Nemzetközi Népművészeti Tábor, Nyíregyháza (2011)

A tábort 2011. július 9-16 között idén második alkalommal rendeztük meg, az első éves tábor kedvező tapasztalataira építve, a hagyományos mesterségek iránt elkötelezett aktivistáink segítségével. A tábor ebben az évben is összekapcsolta a hagyományos mesterségek és a fenntarthatóság gondolatát, megmutatva, hogyan használtuk régen fenntartható módon erőforrásainkat, miközben kielégítettük szükségleteinket, szerényebb igényeinket. A táborban az előadások mellett a következő kézműves mesterségek oktatása történt:

1. Szalma-csuhé-gyékény – Bencsik Márta vezetésével

2. Fazekas – Barcsay Andrea vezetésével

3. Kézi hímző – Dr. Illés Károlyné vezetésével

4. Szövő – Lakatos Istvánné vezetésével

5. Nemezkészítő – Kaszás Ákos vezetésével

6. Fajáték készítő, faműves – Széll János vezetésével

7. Néptánc – Buzai adatközlők és az Eszterlánc, valamint

Busai Norbert és Busai Zsuzsa vezetésével

8. Ének és népzene – Hajdú Ágota vezetésével

A tábor felhívása és programja (linkelni a Felhívást)

Részvétel a Tanyapedagógiai programban (2011-től)

Alapítványunk civil partnerekkel közösen 2011-ben kidolgozott egy programjavaslatot Tanyapedagógia címmel. A javaslat célja, hogy a hazai iskolás korú gyerekek megismerjék az eltűnőben levő vidéki gazdálkodási módokat, a háztáji gazdálkodást, szerszámhasználatot, állattartást, kertművelést. Megértsék továbbá, hogy miből lesz az élelem és tanulják meg értékelni a kétkezi munkából élő vidéki embert. 2011 szeptemberében Alapítványunk képviselője részt vett az E-misszió Egyesület által szervezett tanulmányúton Franciaországban. A résztvevők között két illetékes minisztérium (VM, NEFMI) négy munkatársa is volt, akikkel a jövőben szeretnénk előkészíteni egy hazai tanyapedagógiai hálózat elindítását.

II. Helyi Termék Fesztivál – Nyíregyháza (2011)

Egy fesztivál a helyi termékekért, helyi termelőkért és a helyi értékekért! Szeptember 11-én ragyogó napsütés, több száz látogató, több mint 30 kiállító és jó hangulat jellemezte a II. Helyi Termék Fesztivált Nyíregyházán. A kézművesek, gazdálkodók, civil szervezetek hagyományőrző és kézműves bemutatókkal, kiállítással, kóstoltatással és árusítással járultak hozzá a sokszínűséghez. Sok gyereket forgattunk meg az Alapítvány nyáron készült, fonott kosaras körhintájában, a dolgosabbak pedig a csigacsinálásba (hagyományos csigatészta), kukoricamorzsolásba és számos egyéb munkába kóstolhattak bele.

Hagyomány és fenntarthatóság – I. Nemzetközi Népművészeti Tábor Nyíregyháza (2010)

NCA-NK-10-C-P-0323; Nyíregyháza MJV támogatása; Nemzeti Kulturális Alap támogatása

A tábor újszerű kezdeményezés az Alapítvány történetében, alapja, hogy bővült az önkéntes bázis, és megjelentek olyan önkéntesek, akik a népművészet és hagyományos mesterségek iránt érdeklődnek. Ezt az érdeklődést közöttük össze a fenntarthatóság gondolatával. A tábor szervezésével a hagyományok életben tartása mellett azt szeretnénk megmutatni, hogyan használtuk régen fenntartható módon erőforrásainkat, miközben kielégítettük szükségleteinket, szerényebb igényeinket. Meggyőződésünk, hogy a helyi nyersanyagokat és emberi munkát alkalmazó hagyományos mesterségeknek van aktuális üzente a mai ember számára, és ötleteket adhatunk egy erőforrásainkat jobban kímélő, szerényebb, emberibb élethez. A tábor nagyon népszerű volt a résztvevők körében, a helyi televízió és a helyi napilap több alkalommal adott róla tudósítást.

Civil érdekképviselet a földtulajdonhoz kapcsolódóan (2010)

NCA-DP-10-C- 0144

A projekt célja, hogy elősegítse a magyar termőföld tulajdonnal való hosszú távú, fenntartható gazdálkodást. A program indokoltsága: Az üzleti szektorban sajnos meglehetősen gyengén jelenik meg a civil szervezetek kontrolja, és ez különösen igaz a mezőgazdasági üzleti szektorra. A termőföld tulajdonlása mögött is jelentős hazai és külföldi üzleti érdekek húzódnak meg, sokszor olyan eszközöket használva, amelyek nem felelnek meg az érvényben lévő jogszabályoknak sem.

Civil szervezetként évek óta segítjük elő a vidékfejlesztésben, agrár-környezetvédelemben tevékenykedő szakmai civil és érdekképviseleti szervezetek szakmai együttműködését, jelen projekt megvalósítása során együttműködünk a Győr-Moson-Sopron Megyei és a Bács-Kiskun Megyei Agrárkamarával, természetvédő civil szervezetekkel (WWF, MTvSz, Kerekerdő Alapítvány), gazdaszervezetekkel (Magyar Biokultúra Szövetség, Magyar Agrár-környezetgazda Egyesület)

Két szakértői találkozót szerveztünk, melyeken közös álláspontot alakítunk ki a termőföld-tulajdonnal kapcsolatban, közös cselekvési tervet dolgoztunk ki az elkövetkezendő időszakra és megvitattuk a zsebszerződésekkel kapcsolatos tudnivalókat is. A projekt keretében 4 fórumot szerveztünk, ahol bemutattuk a termőföld-tulajdonlással kapcsolatos, jelenleg érvényben lévő szabályozást, annak várható változását, illetve, hogy hogyan tehetőek semmissé a „zsebszerződések”.

Kiadvány a zsebszerződésekről - kiadványunk célja azon lehetőségek összegyűjtése, amelyek megoldást jelenthetnek a „zsebszerződések” semmissé tételéhez. Plakát a zsebszerződésekről - A3-es méretű figyelemfelhívó poszter 1000 példányban. Honlap www.foldtulajdon.hu: Összefoglalja a legfontosabb tudnivalókat a termőföld tulajdonlásával kapcsolatban.

A GMO ellen Szabolcs megyében (2009 - 2010)

K-36-09-00253W

Mezőgazdasági szakemberek számára szervezünk fórumot a genetikailag módosított szervezetekről. Előadásokat tartottunk, szemléletformáló kiadványt jelentettünk meg és folytattuk a Génpiszka-mentes Magyarországot! kampányt további települések megkeresésével.

„Méz napja” címen Nyíregyházán rendezvényt szerveztünk méhészekkel, rámutatva arra, hogy a géntechnológia veszélyezteti a méh állományokat, ezáltal a jó minőségű magyar mézet és a méhészek megélhetését is.

Környezetvédelmi szemléletformálás a Civil Szigeten nemzetközi minták alapján (2009)

NCA-NK-09-B-P-0010

Projektünk célja, hogy egy hazánkban még új kommunikációs eszköz, a könnyűzenei sztárok általi népszerűsítéssel elérjük a hazai fiatalságot szemléletformálás céljából. A módszer korábbi nemzetközi tapasztalatok alapján hatékonynak bizonyult.

A népszerű angol együttes, a ColdCut közvetítésével a Sziget Fesztiválra érkezett az Energia Unió c. nemzetközi kampány, melynek hazai kivitelezésében részt vettünk. Ezt a rendkívüli lehetőséget használtuk fel ahhoz, hogy a Civil Szigeten mi is megszólítsuk a magyar fiatalságot a kampány húzóerejére támaszkodva az energiatudatosság és a környezetvédelem témáiban. A ColdCut interaktív kiállítása mellett saját civil standot állítottunk fel a Szigeten hazai kiállítási eszközökkel, a helyszínen fórumot szerveztünk, szakmai tanácsadást folytattunk és sajtómegjelenéssel népszerűsítettük projektünket.

A civil agrár-környezetgazdálkodási hálózat együttműködésének továbbfejlesztése (2009)

NCA-ÖNSZ-09-A-P-0069

A projekt alapvető célkitűzése, hogy a korábban alakult Agrár-Környezetvédelmi Hálózat együttműködését génmódosítás és biomassza témakörben továbbfejlessze és kibővítse az együttműködők partnerszervezetek, szakértők körét. Ennek érdekében szakértői csoport találkozókat és fórumokat szerveztünk a helyi civil szervezetek génmódosítással és biomassza hasznosítással kapcsolatos ismereteinek bővítése céljából. Kezdeményeztük újabb génmódosítás-mentes övezetek létrehozását is. Fizikai megvalósulás: 4 szakértői találkozó, 4 megyében génmódosítás-mentesség lobbi, 12 génmódosítás-mentes település, 20 sajtómegjelenés génmódosítás, biomassza témakörben, 5 civil fórum megszervezése összesen 120 résztvevővel, levelezőlista működtetése.

Természeti- és kultúrtörténeti értékek megismerése Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében (2009 – 2010)

KEOP-6.1.0/A/09-2008-0002

A Bors Alapítvány 2009-ben indított tájbejárási projektje során iskolai csoportoknak szerveztünk kirándulásokat, melyek célja a megye értékes természeti területeinek és kultúrtörténeti helyeinek megismertetése volt. A tájbejárás során természettudományos-, fenntarthatósági-, és kultúrtörténeti ismereteket adtunk át. A túrák összeállításánál törekedtünk arra, hogy minél változatosabb élőhelyeket, és élőlénycsoportokat tudjunk bemutatni, és a résztvevők megismerjék a természeti adottságokhoz alkalmazkodó tájgazdálkodási módokat, népi építészeti módszereket. Ezek kapcsán beszéltünk a fenntartható életmódról és környezettel való harmonikus együttélésről. A helyes életviteli és fogyasztási szokások ismertetésével az egészségmegőrzésre is felhívtuk a figyelmet, valamint a helyben előállított, helyi termékek előnyeire a megbízhatóságtól a helyi megélhetésig.

A tájbejárásra három időpontban került sor, melyen összesen 85 résztvevővel. A kirándulás alkalmával megismertettük a résztvevőkkel a beregi-táj természeti és kulturális értékeit, népi hagyományait, valamint a résztvevők ismerkedhettek a helyi emberek életmódjával, szokásaival. Több esetben az ismeretek átadása játékos formában történt. A tájbejárások egyik fő célja az volt, hogy kimozdítsuk a résztvevőket a nagyváros forgatagából, ne a televíziót, vagy a nagybevásárlást válasszák hétvégi kikapcsolódásként, hanem mozgással, kirándulással töltsék szabadidejüket.

Kampány tevékenységek géntechnológia és biomassza témakörökben (2008-2009)

K-36-08-00221A

A szemléletformálási projekt egyik célja a lakosság és a gazdálkodók tájékoztatása a géntechnológia mezőgazdasági alkalmazásának ökológiai és gazdasági kockázatairól, valamint további génmódosítás mentes övezetek szervezése. A másik cél bemutatni a biomassza energetikai hasznosításának lehetőségeit, valamint ökológiai, társadalmi és gazdasági kockázatait. A biomassza ugyanis megújuló energiának számít, tömeges energetikai célú hasznosítása viszont számos komoly kockázatot vet fel. A projekt keretében tartottunk gazdálkodói fórumokat (Mátészalka, Nyíregyháza) és utcai szemléletformáló akciókat (Nyíregyháza) a géntechnológia veszélyeiről.

Civil szervezetek együttműködésének erősítése a fenntartható vidékfejlesztés érdekében (2008)

NCA-ÖNSZ-08-A-P-0025

Az agrár-környezetgazdálkodás és vidékfejlesztés témái iránt érdeklődő civil szervezetek és gazdálkodók számára szerveztünk találkozókat és képzéseket, valamint elkészítettünk egy kiadványt (linkelés?) a közvetlen értékesítésről és annak hazai helyzetéről.

Civil részvétel elősegítése az EU mezőgazdasági politikájának felülvizsgálatában (2008)

NCA-NK-07-G-P-0217

Megrendeztünk egy képzés 18 résztvevővel az Európai Unió Közös Agrárpolitikájával (KAP) kapcsolatban, amelyen erdélyi és hazai civil szervezetek kaphattak naprakész információkat a témáról. Összeállítottunk egy háttéranyagot a KAP kialakulásának történetéről és az állapotfelmérés legfontosabb dokumentumairól. A kiadványt a képzésen résztvevők mellett további, a vidékfejlesztés témájával foglalkozó civil szervet körében terjesztettük. A partnerszervezetek részt vettek a KAP állapotfelmérésének uniós szintű véleményezési folyamatában is. A programban résztvevő szervezetek ismeretei és kapacitásai nőttek az EU agrárpolitikájával kapcsolatban, ezáltal eredményesebb tudják képviselni a fenntarthatóság elveinek megfelelő mezőgazdaság érdekeit mind nemzeti, mind pedig uniós szinten. Emellett az erdélyi és hazai civil szervezetek jobban megismerték egymás tevékenységeit, körvonalazódtak a lehetséges kapcsolódási pontok.