Egy fesztivál a helyi termékekért, helyi termelőkért és a helyi értékekért!
Akárcsak két évvel ezelőtt az elsőt, idén szeptember 11-én újra ragyogó napsütés, több száz látogató, több mint 30 kiállító és jó hangulat jellemezte a II. Helyi Termék Fesztivált Nyíregyházán.

A szervező Bors Alapítvány célja az volt, hogy minél több oldalról bemutassa a régió (elsősorban Szabolcs-Szatmár-Bereg megye) helyi értékeit. A kézművesek, gazdálkodók, civil szervezetek hagyományőrző és kézműves bemutatókkal, kiállítással, kóstoltatással és árusítással járultak hozzá a sokszínűséghez. Közülük sokan vállaltak szerepet a gyereknek, felnőtteknek egyaránt szóló játékban. Ennek során a vállalkozó kedvű látogatók a kijelölt standoknál elméleti vagy gyakorlati feladatot kaptak, ezeknek helyes megoldásáért pecsét járt. Hat pecsét összegyűjtésével sorsoláson vettek részt a nap végén, ahol a szerencsések a kiállítók által felajánlott helyi termékek közül nyerhettek.

Sok gyereket forgattunk meg az Alapítvány nyáron készült, fonott kosaras körhintájában, a dolgosabbak pedig a csigacsinálásba (hagyományos csigatészta), kukoricamorzsolásba és számos egyéb munkába kóstolhattak bele.

Bízunk abban, hogy a jókedv és a derű mellett sikerült átadni azokat az üzeneteket is, melyek a még létező helyi értékeink megóvását ösztönzik. Mindennapi döntéseinkkel támogassuk helyi családok megélhetését, termőföldek, mesterségek, hagyományok megőrzését, környezetünk, egészségünk védelmét.

Alapítványunk ezúton is szeretné megköszönni mindenki segítségét, aki bármilyen módon hozzájárult a fesztivál megvalósuláshoz, sikerességéhez!